Bodembedekkers

Geschikte wintergroene planten, lage bodembedekkers voor in de borders zijn: Vinca minor, Duchesnea (Indische aardbei), Hedera helix, Thymus praecox (kruiptijm). U heeft ongeveer 5 planten per m2 nodig.

Bodembedekkers worden tegenwoordig veel gebruikt in de tuin. Het zijn meestal snelgroeiende en sterke vaste planten en heesters die van nature vrij laag blijven, breed uitgroeien en een dicht tapijt vormen. 

Bodembedekkers vormen een natuurlijke en esthetische vorm van grondbedekking - mooier en op termijn ook goedkoper dan houtsnippers of boomschors.
Bovendien zorgen deze planten ook op wat moeilijker plekken in de tuin - in de schaduw van bomen of struiken, langs de noordkant van een muur, enz. - voor een mooi effect. Kiest u daarbij voor groenblijvende planten, dan is het ook in de winter mooi. 

Maar dat ze echt het arbeidsbesparende wondermiddel zijn tegen ongewenste onkruiden hangt af van de voorbereiding van de grond (zie tips). Als de bodembedekkers zich goed gesetteld hebben en een min of meer dicht tapijt hebben gevormd, krijgen ongewenste onkruiden natuurlijk minder kans. Maar sommige wortelonkruiden, zoals kweekgras, zevenblad, paardebloem, haagwinde, zullen rustig hun gang blijven gaan en zelfs mee profiteren van het feit dat de bodem bemest wordt.
 
Belangrijk is om bij de plantenkeuze goed na te gaan wat de specifieke vereisten zijn qua standplaats. Zo heeft het geen enkele zin om struikheide (Calluna vulgaris), dwergmispel (Cotoneaster) of jeneverbes (Juniperus) in de schaduw of op een vochtige standplaats te zetten omdat ze het daar nooit de bodem zullen bedekken. Terwijl het omgekeerd weinig zin heeft om planten als Vinca, bonte dovenetel (Lamiastrum galeobdolon) of varens in de blakende zon te planten. 

Soms zal het nodig zijn om bepaalde combinaties te gebruiken in functie van bijvoorbeeld de hoeveelheid schaduw. Zo vormen klimop, maagdenpalm (Vinca minor) en geranium, vrouwenmantel (Alchemellia mollis) of Pachysandra een mooie combinatie onder bomen waarbij de klimop vooral de diepste schaduw zal opzoeken, de maagdenpalm op de iets lichtere schaduw de concurrentie met de klimop zal aangaan en de vrouwenmantel, geranium of Pachysandra eerder aan de buitenkant zal floreren.
 
Hou ook rekening met de groeikracht van de bodembedekkers. Sommige bodembedekkers zoals klimop, bonte dovenetel of maagdenpalm kunnen enorm gaan woekeren en struiken en zelfs kleine bomen in de buurt het leven knap lastig maken.

Bodembedekkende vaste planten zijn ideaal voor een onderhoudsarme tuin. Wanneer de tuin niet beplant is zal het onkruid snel de overhand nemen. Door bodembedekkende planten te gebruiken voorkom je onkruid.

Tegenwoordig staat deze manier van tuinieren bij veel tuinbezitters steeds meer in de belangstelling.

Tip: Geschikte hoge bodembedekkers voor in de borders zijn: lavendel, lage rozenstruiken en rozemarijn. U heeft gemiddeld 2-3 planten per m2 nodig.

Schimmelgevoelige planten dienen op een zo luchtig mogelijke plaats te worden geplantBekijk ook andere Adviesplaats sites:
Random tip:

Copyright © Ventura Connect Group BV 2021

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
Tuinieren