Fruitbomen

Fruitbomen kunnen worden geplant van de herfst tot de lente in vorstvrije periodes. Let wel op de grondsoort deze moet zomers vochtig zijn en in de winter wat droger. Goede humus- en kalkrijke grond verdient de voorkeur. Ze groeien het best op een heuveltje, dit is belangrijk voor een goede afwatering. 

In februari kan er wat oude koemest of korrels toegevoegd worden. Als het nodig is kan er ook kalk aan de grond worden toegevoegd. De bomen staan het liefst op een beschutte en zonnige plek, omdat ze reeds vroeg bloeien zijn ze bevattelijk voor vorst. De eerste jaren is het slim de fruitbomen te ondersteunen met een paal.

Het is belangrijk fruitbomen goed te snoeien, het levert immers het jaar daarop (nog) meer fruit op. Het gebruik van het juiste gereedschap is uiteraard ook zeer belangrijk : gebruik een boomzaag met een verstelbaar zaagblad, een boomschaar met goede overbrenging of een boomschaar met twee snijdende lemmeten, hierdoor krijg je een goede snede op de juiste plek.

Nog belangrijker is het juiste moment uit te kiezen om de fruitbomen te snoeien. Omdat veel soorten fruitbomen tot laat in de herfst nog vruchten en fruit dragen, zoals winterappels. Daarom is het voorjaar, voordat de blaadjes uitlopen een goed moment om te snoeien. Ook kun je appel-, peren- en pruimenbomen in de zomer terugsnoeien. Over het algemeen worden de grote ingrepen bij fruitbomen na de winter en de corrigerende maatregelen in de zomer gedaan.

Klik hier voor gratis informatie over fruitbomen.

fruitbomen-appelboom

 

Wikkel zo snel mogelijk lijmband (Ecostyle) rond de stam van fruitbomen om te voorkomen dat het vrouwtje van de wintervlinder langs de stam omhoog kan kruipen ( ze kan niet vliegen) en haar eitjes op de takken afzet. 

Dat doet ze tussen begin november en eind december. De rupsen vreten van blaadjes en bloesem en dat gaat ten koste van de fruitopbrengst.

Een appelallergie?

In Nederland zijn heel veel mensen allergisch voor appels. Denk aan niezen, jeuk in de keel of aan oren, of blaartjes in de mond. Er is een oplossing namelijk de Santana appel. Deze appel bestaat sinds eind jaren 70, maar pas sinds 2000 werd op de Universiteit in Wageningen ontdekt dat de Santana appel hypoallergeen is waardoor mensen met een appelallergie minder allergisch reageren na het eten van deze appel.

De biologisch geteelde appel is knapperig, sappig en fris van smaak. Het is een zeer sterk ras dat geen last heeft van meeldauw of schurft. 

Voor meer informatie: 
www.santana-appel.nl

  



Bekijk ook andere Adviesplaats sites:
Random tip:

Copyright © Ventura Connect Group BV 2021

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
Tuinieren