Gazonaanleg

Gazonaanleg

Het aanleggen van een mooi, groen en sterk gazon lijkt erg eenvoudig, maar vraagt toch flink wat werk en geduld. Het belangrijkste bij de gazonaanleg is dat een aantal cruciale stappen doorlopen worden. Wanneer u zich aan deze stappen houdt, bent u verzekerd van een goede basis voor uw gazon. Hieronder worden de stappen omschreven.

Als eerst is het belangrijk dat u de grond, waar de gazonaanleg plaats zal vinden, goed omspit. Voor iedere plant is de grondsoort van groot belang, dus ook voor het gras dat voor een gazon gebruikt gaat worden. De grond zorgt er namelijk voor dat het gras voldoende voeding kan opnemen en dat daarnaast de wortels zich ontwikkelen. Het omspitten voor de gazonaanleg kunt u het beste in maart of april laten plaatsvinden. Laat daarna de grond twee tot drie weken rusten.

Als tweede moet de grond nog verder voorbereid worden voor de gazonaanleg. Dit doet u door de grond te verkruimelen met bijvoorbeeld een cultivator. Bij het verkruimelen van de grond is het van belang dat eventuele grote stenen en/of oude wortels verwijderd worden. Om de structuur van de grond te verbeteren, kunt u ervoor kiezen om leemachtig bodemzand of turf toe te voegen.

Als derde kan daadwerkelijk het strooien van het graszaad gaan plaatsvinden. Hierbij is het van groot belang dat de bodemtemperatuur minstens 10 ⁰C is. Op deze temperatuur zal het graszaad optimaal kunnen ontkiemen. Het strooien en zaaien van het graszaad moet gelijkmatig plaatsvinden. Om dit te doen, kunt u gebruik maken van een universele strooier die onder andere ook vaak gebruik wordt voor winterstrooigoed. Wanneer u het graszaad gezaaid heeft, moet u het zaad bedekken met turf om te voorkomen dat vogels het zaad gaan opeten. Na het aanbrengen van turf kunt u de graszaden water geven.

Als vierde is het belangrijk dat in de weken na het inzaaien voldoende water gegeven wordt.  Vooral de eerste drie weken zijn erg belangrijk, omdat de graszaden dan erg veel vocht nodig hebben. Dagelijks besproeien is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de graszaden ontkiemen.

Als vijfde is het in de maand juni dan eindelijk zo ver en kunt u voor het eerst uw gras gaan maaien. Zorg ervoor dat de grashalmen tussen de 8 en 10 centimeter hoog zijn voordat u gaat maaien. Bij het maaien is het van belang dat u de grashalmen niet te kort maait, 5 centimeter hoogte wordt aanbevolen.

Nadat de bovenstaande stappen doorlopen zijn heeft u al een aardig gazon gezaaid. Het is daarna enkel nog belangrijk uw gazon goed te onderhouden door het op tijd te maaien en af en toe te bemesten. Voor meer informatie over het onderhouden van uw gazon en welke producten u daarvoor kunt gebruiken, kunt u terecht op de website van WOLF-GartenBekijk ook andere Adviesplaats sites:
Random tip:

Copyright © Ventura Connect Group BV 2020

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
Tuinieren