Grasmatten

Grasmatten is een ander woord voor graszoden. Het zijn rollen gras van 2,5 meter lang en 40 cm breed. Wanneer er snel een gazon gewenst is kan men dus gebruik maken van het leggen van grasmatten.

Grasmatten kunnen het gehele jaar door gelegd worden mits het niet vriest. Gezien de temperatuur hebben de maanden tussen mei en september de voorkeur. Het  gras moet wel goed aangeslagen en gegroeid zijn voordat de winter begint.

Een gazon leggen door middel van grasmatten geeft snel resultaat. Er is wel wat voorbereidend werk nodig om zo ver te komen. De ondergrond voor de grasmatten moet goed geprepareerd zijn, goed vlak gemaakt worden en voldoende voeding hebben om een goede start te geven aan het gras. Wacht niet te lang met het leggen van de grasmatten na aankoop. De grasmatten kunnen anders uitdrogen.

Als het zover is om de grasmatten te leggen worden de matten strak tegen elkaar aan gelegd. Laat de grasmatten verspringen zodat de naden niet op lijn liggen. Deze naden worden bestrooid met potgrond om aangroei te bevorderen. Voor het op maat snijden kan er gebruik gemaakt worden van een speciale snijder voor grasmatten maar ook een broodmes kan de grasmatten goed snijden. Het leggen van grasmatten is echt een precisie klus in de tuin.

Wanneer de grasmatten gelegd zijn en op maat zijn gesneden moet het gazon nog gerold worden. Dit zorgt ervoor dat de wortels van de grasmatten goed contact gaan maken met de ondergrond. Dit is goed voor het vasthechten van de wortels net als het goed water geven. Maak de grasmatten goed nat om het vastgroeien te bevorderen.

Loop niet op het gazon zo lang het niet goed vast gegroeid is. Na een week of 3 zal het gras vastgehecht zijn en groeien.

Het gras van de grasmatten gaat groeien, wordt langer en dichter. Wacht nu met maaien totdat het gras goed vast gehecht is en een lengte van minimaal 6 cm heeft bereikt. De eerste maaibeurten mag er niet veel van het gras af gehaald worden. Maai zeker niet korter dan 4 cm. Vaker het gras maaien is beter dan 1 keer heel kort maaien. Bij het vaker maaien van gras zal het gras maaisel klein zijn en voor goede voeding zorgen voor het gazon. 

De grootte van het gazon is mede bepalend voor de keuze van gazonmaaier. Elke grasmaaier is geschikt voor een gazon gelegd met grasmatten.

WOLF-Garten heeft een uitgebreid assortiment gazonmaaiers. Dit zijn allen kwaliteit maaiers van het zeer bekende en geprezen tuinmerk. WOLF-Garten is ook uw partner voor een mooi gazon!

 Bekijk ook andere Adviesplaats sites:
Random tip:

Copyright © Ventura Connect Group BV 2021

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
Tuinieren