Graszoden

Graszoden zijn rollen gras van 2,5 meter lang en 40 cm breed en zijn opgerold verkrijgbaar. In korte tijd kan een gazon ontstaan op een goed voorbereid deel van de tuin door dit te bekleden met gras.

Het leggen van graszoden kan het gehele jaar door zolang het niet vriest. Voorkeur om graszoden te leggen zijn de maanden tussen mei en september. Het gras moet natuurlijk wel goed aanslaan voor de winter.

Een gazon uit graszoden opbouwen gaat een stuk sneller dan een gazon inzaaien met graszaad. Toch is er nog wel wat voorbereidend werk te doen voordat de graszoden gelegd kunnen worden.

Om de graszoden te leggen is het belangrijk helemaal klaar te zijn met de voorbereidingen zodat de graszoden direct gelegd kunnen worden. Wordt daar te lang mee gewacht dan kunnen de graszoden uitdrogen.

De voorbewerkte ondergrond moet mooi vlak gemaakt zijn en ook voldoende voedingsstoffen bevatten voor de graszoden die er op gelegd worden.

Het leggen van graszoden is een nauwkeurige tuinklus. Leg de graszoden strak tegen elkaar aan en laat elke graszoden verspringen. Met een speciale  graszoden snijder of een groot gekarteld mes (broodmes) worden de zoden in de vorm gesneden.

Nadat de voorbewerkte ondergrond bekleed is met de graszoden is het goed deze aan te rollen om een goed contact tussen de ondergrond en de wortels van de zoden te krijgen.

In de naden tussen de graszoden wordt potgrond gestrooid zodat deze goed tegen elkaar kunnen aangroeien. Maak het gazon van graszoden door en door nat en blijf goed water geven om vastgroeien te bevorderen.

Zolang het gras niet vastgegroeid is mag er niet op gelopen worden. Dit kan best 3 weken duren.

Wanneer de graszoden goed zijn aangegroeid met de ondergrond gaat het gras groeien. Wacht tot het gras een lengte van 6 cm heeft bereikt voordat er gemaaid kan gaan worden. Maai het gras niet gelijk kort maar houd dit op zeker 4 cm lengte. Het is beter om het gras vaker te maaien dan te kort te maaien. Het grasmaaisel is dan zo klein dat het kan blijven liggen en  daarmee ook een goede voedingsbodem is voor het gazon.

WOLF-Garten Gazonmaaier

Voor een gazon gemaakt uit graszoden is elke gazonmaaier geschikt. Welk type gazonmaaier u kiest hangt af van de grootte van het gazon.

Een uitgebreid assortiment gazonmaaiers kunt u vinden bij het tuinmerk WOLF-Garten. Kwaliteits producten van handmaaier tot robotmaaier van benzine maaier tot elektrische maaier. Gebruik kwaliteit en geniet van uw gazon!Bekijk ook andere Adviesplaats sites:
Random tip:

Copyright © Ventura Connect Group BV 2021

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
Tuinieren